Vijf tips voor meer energie met een ander eetpatroon

Onderzoek toont aan dat zo’n 80 procent van de Nederlanders denkt gezond te eten. De werkelijkheid is weerbarstig: slechts 20 procent doet dat ook daadwerkelijk. Voor een echt gezond eetpatroon heb je kennis over voeding nodig. Daarom geven wij graag vijf tips voor een ander eetpatroon waarmee jij gegarandeerd meer energie krijgt.

Tip 1: beperk de koolhydraten
Koolhydraten zitten in zetmeel, suikers en vezels en daarmee dus in bijna alles wat je eet. Denk aan brood, aardappels, rijst, bonen en chips. Je lichaam zet de koolhydraten om in bloedsuiker. Dat is brandstof voor je lichaam en dus onmisbaar. Maar toch is het belangrijk om niet te veel koolhydraten binnen te krijgen. De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten te halen. Hoeveel en op welke momenten van de dag hangt af van je gewicht, dagelijkse activiteiten, medicatie en bloedsuikers.

Tip 2: kies voor langzame koolhydraten
Langzame koolhydraten zitten in producten die over het algemeen meer vezels bevatten. Vezels verminderen je bloedsuikerpieken en geven eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel snacken. Voorbeelden van producten met langzame koolhydraten zijn volkorenbrood, groenten, fruit, yoghurt, zilvervliesrijst en quinoa. Producten met snelle koolhydraten die je liever niet neemt zijn: zoet beleg, frisdranken, snoep, koek, ijs, honing en alles gemaakt van witte meel (brood, pasta, rijst).

Tip 3: vervang vlees door vis en aardappelen door groenten
Vis bevat veel proteïnen en gezonde vetten. Die helpen je om veel energie te behouden. Daarnaast heeft het eten van vis een positieve werking op de preventie van hart- en vaatziekten. Groenten bevatten simpelweg veel vezels, wat wederom een verzadigd gevoel geeft. Dit voorkomt dat je gaat snacken en daardoor dus je bloedsuikerspiegel te veel wisselt.

Tip 4: verdeel je porties over de dag
Ga niet voor drie grote maaltijden, maar deel ze op met kleine gezonde snacks tussendoor. Hierdoor stijgt je bloedspiegel niet in een keer, maar blijft die min of meer gelijk. Dit heeft een positief effect op je energielevel. Wees alert: beperk maaltijden en tussendoortjes met veel suiker en verzadigde vetten! Kies bijvoorbeeld voor een stuk fruit of handje nootjes als tussendoortje.

Tip 5: eet genoeg!
Misschien klinkt het gek, maar genoeg eten is echt belangrijk. Dat je tussen de lunch en het avondeten weer trek hebt, is niet vreemd, dat hebben de meeste mensen. Wanneer je niet genoeg eet, daalt je bloedsuikerspiegel flink. Daardoor voel je je slap en moe en dat wil je natuurlijk niet. Om je fit en energiek te voelen, moet je genoeg gezond voedsel binnenkrijgen. Dus niet op rantsoen, maar zorgen voor een goed gevulde trommel!

Ondersteuning voor gezonde leefstijl Natuurlijk is gezonde voedsel niet het enige waarvan je meer energie krijgt. Genoeg bewegen en goed slapen zijn net zo belangrijk. Ben jij op zoek naar een gezonde leefstijl? Wil je worden ondersteund in het vinden van een goede balans tussen gezonde voeding, beweging en rust? Nigredo helpt je graag. Samen met onze coach bespreek je wat je nodig hebt. Zo kom je tot een aanpak waarmee je een gezonde leefstijl creëert. Daarmee voel je je snel weer energiek en gezond!