Positieve mindset als basis van een gezonde leefstijl

Een positieve mindset is ontzettend belangrijk om een gezonde leefstijl te kunnen hebben. Je kunt je daardoor makkelijker vasthouden aan je goede gewoonten, of het weer oppakken als het even wat minder gaat. Denk aan onder meer gezond eten, voldoende bewegen, je rust vinden en goed slapen. Met een positieve mindset focus je je op bewuste acties en groei je steeds verder in je nieuwe leefstijl.

Stress als valkuil
Maar soms is het moeilijk om een positieve mindset te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met stress. Stress wordt door iedereen anders ervaren, maar kan leiden tot een mentale overbelasting. Stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door je werk (cultuur, rol, balans tussen werk en privé, werkdruk, taakinhoud et cetera). Wanneer je mentaal overbelast raakt, kan dit leiden tot ziekte en verzuim. Andersom leidt een mentale gezondheid juist tot lekkerder in je vel zitten, je beter kunnen concentreren en makkelijk inspelen op bepaalde situaties.

‘Het is belangrijk om je niet alleen bewust te zijn van je fysieke gezondheid, maar juist ook van je mentale’

Jezelf uitputten moet je voorkomen. Doe je dat niet, dan loopt je kans op bijvoorbeeld een burn-out. Hierbij gaat het om een uitputting van je energiereserves (fysieke belasting) én om een psychische uitputting in de vorm van verminderde motivatie, minder betrokkenheid en een grotere mate van weerstand tegen het werk (mentale belasting). De verminderde motivatie is eigenlijk een bescherming van je lichaam: je probeert daarmee een volledig uitputting te voorkomen. Je ziet dat ook hier dat de mentale en fysieke belasting samengaan. Daarom is het zo belangrijk om je niet alleen bewust te zijn van je fysieke gezondheid, maar juist ook van je mentale.

Hulp vragen
Werkstress is overigens niet de enige factor die negatieve invloed kan hebben op je mentale gezondheid. Andere factoren zijn bijvoorbeeld echtscheidingen, in de overgang zitten, een combinatie van werk- en gezinstaken, (fase van je) kinderen, mantelzorg, je financiële situatie en de gevolgen van de krappe huizenmarkt. Iedereen komt vroeg of laat met life events in aanraking. En op die momenten is het heel belangrijk dat je om hulp vraagt. Daarmee krijg je namelijk handvatten om ermee om te gaan, om je bewust te worden van wat er speelt op fysiek en mentaal vlak.

Alleen om hulp vragen is niet zo makkelijk, denk je waarschijnlijk. Weet dat je hulp niet alleen bij je familie of vrienden hoeft te zoeken. Er zijn professionals die jou kunnen helpen meer inzicht te krijgen. Op die manier kun je op tijd aan je mindset werken en de situatie waar je inzit, beter aan.

Beslissingen en keuzes
Maar wat is nu eigenlijk een mindset? Je kunt dit zien als de basis van alle je beslissingen en keuzes die je maakt. Als jij ervan overtuigd bent dat je je vaardigheden en talenten kunt ontwikkelen, dan ben je in staat om te groeien. Wanneer je die overtuiging niet hebt, kun je al je motivatie verliezen. Je mindset veranderen doe je niet zomaar. Het is niet met één druk op de knop geregeld. Je zult daaraan moeten werken. En dat gaat met ups en down. Een terugval, dus vallen in je oude gedachtenpatroon, hoort daarbij.

‘Je mindset veranderen doe je niet zomaar, je moet daaraan werken’

Het is belangrijk dat je doorzet en veerkracht toont. En dat is een lastig proces. Daarom is het verstandig om een expert in te schakelen die kan dienen als jouw vangnet. Die je ondersteunt als het

even wat minder gaat en die je op termijn steeds minder vaak nodig zult hebben, omdat je steeds eerder jezelf herpakt. Met vallen en opstaan groei je op mentaal gebied. Door anders te denken, werk je aan je mindset.

Steeds positiever leven
En uiteindelijk komt die mindset met de juiste ondersteuning helemaal goed. Je zult steeds positiever in het leven gaan staan. Onbewuste overtuigingen raak je kwijt. Het zomaar optrekken van bijvoorbeeld die koektrommel, omdat je lichaam vraagt om een snelle snack, ga je steeds minder vaak doen. Omdat je je bewust wordt van je handeling. En omdat je mindset zegt: ik wil voor een gezonde leefstijl gaan.

Nigredo kan je ondersteunen bij het vinden van de positieve mindset. We zijn er zo lang als jij ons nodig hebt!