Rust leidt tot innerlijke inzicht!

Soms is het moeilijk om onze rust te vinden. In ons leven wordt rust nu eenmaal vaak verstoord door allerlei oorzaken. Denk aan financiële problemen, conflicten, een scheiding, een overlijden, meer werk of het toenemen van verplichtingen waardoor je uit balans raakt. En rust is juist zo belangrijk! Alleen rust koop je niet zomaar bij de bakker om de hoek. Je moet er zelf actief mee aan de slag.

Lekkerder in je vel
Maar waarom is rust nu zo belangrijk? Het antwoord: rust zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. En rust realiseert een veel reëler zelfbeeld. De basis van het vinden van rust ligt namelijk bij zelfacceptatie. Niemand is perfect en niemand hoeft ook perfect te zijn. Het heeft geen zin om een ideaalbeeld na te streven. Zoals je bent, zou genoeg moeten zijn. Wees realistisch in wie je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Door je daarop te focussen, vind jij je rust.

‘Rust zorgt dat je lekkerder in je vel zit’

En als je rust hebt, dan kun je aan anderen laten zien dat je trots op jezelf bent. Je straalt daarmee zelfverzekerdheid uit en iedereen ziet dat.

Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het vinden van voldoende rust in je leven gaat niet zomaar, dat gaat met vallen en opstaan. Logisch, want het vraagt om een aanpassing van je leefstijl.

Impact is groot
Als het even niet lukt om je rust te vinden, dan is de kans groot dat je chagrijnig wordt. Houdt het langer aan, dan val je bijvoorbeeld uit tegen je dierbaren, raak je makkelijk geïrriteerd en heb je totaal geen geduld meer. Het voelt als een eeuwigheid wanneer dat oude echtpaar voor je hun pincode is vergeten. En je wordt gek als je peuter met zijn vette handjes de bank weer eens aanzag voor een handdoek. En ondanks dat: je draaft maar door, omdat je denkt dat je het op die manier wel volhoudt.

De realiteit is anders. Je kunt niet zo door blijven gaan. Als je zo doorgaat, dan is de impact enorm. Je gedachten nemen je als het ware van je over. Je verliest uiteindelijk volledig je focus. Je kunt alleen nog maar denken aan wat je moet doen, maar je bereikt amper iets. En je gelukkig voelen dat lukt al helemaal niet meer. Je geniet niet meer van het moment. Zelfs niet als je in het warme zonnetje zit daar ergens aan de Middellandse Zee.

‘Rust verandert ook je kijk op je relaties en de omgeving’


Kom in actie
En dus zul je toch echt op zoek moeten gaan naar rust, want door daaraan te werken, vergroot je je zelfvertrouwen. Je bent dan niet meer eenvoudig omver te blazen. Je staat

sterker je schoenen en je voelt onafhankelijk. Rust verandert ook de kijk op je relaties en de omgeving. In plaats van te piekeren, kom je in de actie.

Doordat je alles weer helder zet, krijg je aandacht voor het belangrijkste in je leven. Dat kan je gezin, partner, vrienden, werk, status of bijvoorbeeld hobby zijn. Door de rust maak je daar tijd voor vrij. Je doet wat je gelukkig maakt en piekert niet over wat je nog moet doen.

Heldere inzichten
Door de rust in je hoofd kom je tot inzichten die je anders niet had gevonden. Je ziet alles helder en vertrouwd weer op je eigen intuïtie en keuzes. Rust wordt vaak gezien als een stille plek, maar eigenlijk kun je deze stilte ook in jezelf opzoeken. Daarvoor is het nodig om jezelf toe te staan om te voelen dat je stress ervaart.

Het is belangrijk om je te beseffen dat dit gevoel voortkomt uit het verlangen naar vrede, stilte, controle en veiligheid. Vaak hollen we door om te voorkomen dat we deze stilte in onszelf tegenkomen. Daarom is acceptatie zo hard nodig. Jouw mentale en fysieke gezondheid moeten met elkaar samenhangen. Wanneer jij je weer mentaal goed voelt, komt dat ook fysiek tot uiting. Je hebt geen last meer van constante vermoeidheid, nekklachten en andere lichamelijke ongemakken. Deze werking wordt andersom ook versterkt…

Onderzoek naar oorzaak
Maar hoe kom je nu tot die rust, tot die acceptatie? Daarvoor is onderzoek nodig: wat zorgt er nu voor dat jij je rust niet kunt vinden? Ons gedrag wordt vaak bepaald door onbewuste reacties waar we niet zomaar de vinger op kunnen leggen. Daarom moet je op zoek naar de onderliggende oorzaak van jouw gebrek aan rust.

‘Als je weet wat de oorzaak is, kun je je focussen bij een terugval’

En dat kan een lastig proces zijn. Maar het is nodig, om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt wanneer je net zo lekker bezig bent je rust te pakken. Doordat je weet wat de oorzaak is, kun je je focussen bij een eventuele terugval. Je zet jezelf daarmee zo weer op de rit, of eigenlijk op die stilstaande trein, want daar is waar je moet zijn…

Nigredo helpt je graag bij jou zoektocht naar innerlijke rust. Wij ondersteunen je bij het leren om minder te piekeren en het accepteren van jezelf. Op die manier krijg je inzicht in je eigen kwaliteiten en vind je de rust die je zo hard nodig hebt om tot mooie inzichten te komen. Wil jij je rust én innerlijke inzicht weer terug? Wij zijn er voor je!