Onzekerheden en angsten verminderen met oefenen
Neem jij voeding tot je om jezelf te vullen of om jezelf te voeden? Het is een essentiële vraag die jezelf moet stellen om het patroon in jouw leefstijl te kunnen ontdekken. Want er is een groot verschil tussen vullen en voeden.
Vullen: niet bewust van wat je eet
Wanneer je je lichaam vult met voeding, dan ben je je minder bewust van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Je denkt er niet zo over na. Je neemt gewoon wat, omdat je je lichaam wilt vullen. Dus in de drukte van de dag kies je voor kant-en-klare maaltijden, laat je je eten thuisbezorgen of neem je dat tussendoortje dat je onderweg toevallig tegenkomt. In dit soort eten, de voorbereide etenswaren, zit vaak veel meer suiker en zout, dan wanneer je het eten vers zo klaarmaken. Door jezelf te vullen, vul je je dus ook met teveel suikers en zouten.
En dat blijft niet zonder gevolgen. Als je lang genoeg jezelf blijft vullen met dit soort eten, dan krijg je lichaam uiteindelijk te weinig goede voedingsstoffen binnen. Je kunt er futloos van worden, want je krijgt letterlijk te weinig goede brandstof.
Voeden: bewuster van je eten
Hoe anders is dat wanneer we het hebben over het voeden van je lichaam. Daarmee ben je veel bewuster met je eten bezig. Je kiest voor producten die bijdragen aan het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen. Denk aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Het is ongelooflijk belangrijk dat je die in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Je gaat je er namelijk fitter door voelen én je behoefte aan suiker wordt bovendien minder. Je krijgt minder last van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
‘Vet, zout, zoet, je hebt het simpelweg nodig, denk je…’
Ongemerkt val je terug!
Waarschijnlijk denk je nu: ‘Dat weet ik heus allemaal wel’. En dat is waarschijnlijk ook zo, alleen als je even niet lekker in je vel zit, dan wordt het vaak moeilijker om je lichaam te voeden. Je stapt dan al snel weer over naar vullen…
Vaak gaat het niet lekker voelen ook gepaard met slechter slapen, meer stress. En bij stress komt het stresshormoon cortisol vrij. En laat dat er nu net voor zorgen dat je lichaam nóg meer behoefte krijgt aan energie en brandstof. Je krijgt meer trek in eten, en zeker in het eten dat je even snel kunt pakken en dat troost biedt. Vet, zout, zoet, je hebt het simpelweg nodig, denk je…
Ook dat extra alcoholisch drankje lonkt, want je wilt je zo graag even ontspannen. Langzaam krijg je steeds meer het gevoel dat je dit soort voedingsmiddelen nodig hebt om je goed te voelen. Je hersenen denken alleen nog maar aan ‘vullen, vullen, vullen’. Vrijwel ongemerkt kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Gelatenheid en onmacht voelen
Ondanks het feit dat de slechte voeding, maar ook roken en drugs, je misschien tijdelijk
troost bieden, zul je van binnen enorm van balen als je weer iets tot je hebt genomen wat niet zo goed voor je is. Dat heeft elk mens en het gedrag en het gevoel ontstaat altijd geleidelijk. Daardoor kan er ook een soort gelatenheid ontstaan.
‘Om je leefstijl te veranderen moet je jezelf leren kennen’
Vaak voel je ook onmacht. Je wilt het zo graag anders, maar het lukt je maar niet om je leven structureel anders in te richten. En dus voel je je niet fijn en neem je weet iets wat je eigenlijk niet wil. Maar wees mild voor jezelf. Er is een oplossing: je moet het patroon gaan zien waar je in zit. Je moet jezelf daar bewust van worden. Je moet gaan inzien dat je in stressvolle situaties je lichaam niet aan het voeden bent, maar aan het vullen.
Mentale veerkracht nodig
Je mentale en fysieke gesteldheid hangen met elkaar samen, je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om lichamelijk op het gebied van voeding en beweging andere keuzes te maken, vraagt dus ook iets van je mentale veerkracht. Op een gegeven heb je een trigger waardoor je voelt dat je je leefstijl wilt veranderen. De vraag is alleen: hoe maak je nu de overstap van je lichaam vullen naar lichaam voeden?
Meestal lukt het wel om daarmee te beginnen. Je houdt het dan een aantal weken en soms zelf maanden vol, eventueel met een vast programma. Maar op een gegeven moment komt toch die verleiding weer om de hoek. Er gebeurt iets, je ervaart stress en je verliest de grip op je nieuw leefstijl. Voor je er erg in hebt, ben je weer beland in je oude eetpatroon van vullen. Vaak ben je dan ook alweer snel het resultaat kwijt dat je hebt bereikt – en dat frustreert enorm, waardoor je weer verder in die vicieuze cirkel komt.
‘Het veranderen van je leefstijl kost tijd en gaat met vallen en opstaan’
Onderzoek naar jouw patroon
Uit alle onderzoeken blijkt dat een dergelijke terugval hoort bij het aanpassen van je leefstijl. Daarom is het ook belangrijk om je focus niet te leggen op bijvoorbeeld alleen maar het afvallen. Het is effectiever om eerst te kijken waar jouw eetpatroon nu precies vandaan komt. Het veranderen van je gedrag kost tijd en gaat met vallen en opstaan.
Maar als je weet waar je eetgewoonten vandaan komen, dan herken je een terugval wel eerder. En op die manier leer je jezelf steeds beter kennen. Je gaat confrontaties met jezelf aan. Die zijn natuurlijk niet altijd fijn, maar wel noodzakelijk om stappen voorwaarts te maken in je nieuwe leefstijl. En op die manier krijg je langzaam het gevoel dat je steeds minder moeilijke momenten ervaart. Je leeft meer!
Ga mee op ontdekkingsreis!
Een nieuwe leefstijl vraagt dus om het (her)ontdekken van wie je bent. En daarbij is het belangrijk dat je op een goede manier wordt ondersteund. Als je steeds meer de regie gaat nemen in keuzes die voor jou goed voelen, in je werk of privé, dan zul je zien dat het steeds beter gaat.
Je voedt je lichaam en geest en de tussenpozen van terugval worden steeds groter. Je krijgt grip op je leefstijl! En uiteindelijk zul je je kostbare en waardevolle lichaam alleen nog maar voeden, precies zoals je dat verdient.
Wil jij de ontdekkingsreis met de nodige confrontaties aangaan? We spreken je graag!